Volg ons blog en blijft op de hoogte van ons nieuws

Het laatste nieuws, onderhoud, storingen & weblog.

Hoe veilig is jouw wachtwoord? De 5 grootste fabels over wachtwoord veiligheid

Geplaatst op 6 augustus 2015

Er bestaan tegenwoordig heel wat fabeltjes over de veiligheid van wachtwoorden. In dit artikel willen we daar graag een einde aanmaken. Op het grote boze Internet is tegenwoordig namelijk niets meer veilig.

Het is dus handig als je goed op de hoogte bent betreffende veilig internetten en wachtwoord gebruik. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Fabel 1: Een complex wachtwoord is een goed wachtwoord

Grote kans dat ook jij een wachtwoord hebt waarin hoofdletters, cijfers en een speciaal teken zit. Zijn deze wel zo veilig als jij denkt?

Helaas denkt men vaak ten onrechte dat een complex wachtwoord voldoende is om een veilig wachtwoord te creëren. Helaas is dat slechts gedeeltelijk waar.

Natuurlijk is een wachtwoord moeilijk te kraken door complexe tekens te gebruiken zoals!@$#, maar als het wachtwoord niet lang genoeg is heeft dat alsnog weinig zin.

Veel websites vereisen vaak in wachtwoord van minimaal 6 tekens. Veel beter zou zijn om een wachtwoord te gebruiken van minstens 16 tekens. Hoe langer een wachtwoord hoe langer een hacker erover doet om deze te kraken.

Fabel 2: Grote bedrijven gaan veilig om met mijn wachtwoord

Je gaat er bijna automatisch vanuit dat een grote bedrijven en belangrijke websites hun zaken betreffende veiligheid en privacy netjes op orde hebben. Helaas blijkt steeds vaker dat dit niet het geval is.

Uiteraard speelt ook mee dat deze bedrijven vaker doelwit zijn van bijvoorbeeld hackers, maar als bij deze bedrijven vervolgens ook nog eens de beveiliging zo lek als een mandje is wordt het een hacker wel heel gemakkelijk gemaakt.

Fabel 3: Wachtwoord checkers zorgen voor een veilig wachtwoord

Je ziet ze steeds vaker als je ergens een nieuw account aanmaakt. Een prachtige visuele weergave of je wachtwoord wel veilig genoeg is. We snappen natuurlijk dat zoiets alleen maar goed bedoeld is, maar het werkt alleen niet.

Het wachtwoord “Julia1984” schijnt vrij veilig te zijn om te gebruiken. Helaas is het tegendeel waar. Het bevat teveel zaken die veel vaker voorkomen dan dat je zou willen. Een veel beter wachtwoord zou zijn “Koemetbaard!”.

Fabel 4: Two-Factor beveiliging is extra veilig

Two-Factor beveiliging is een zeer goed idee. Er zitten echter ook enkele nadelen aan deze techniek. Het is niet alleen een stuk minder gebruikersvriendelijk en omslachtiger.

Het zorgt er namelijk ook voor dat gebruikers een veel gemakkelijker wachtwoord kiezen dan ze normaal zouden doen. Hierdoor wordt in principe het extra stukje veiligheid weer te niet gedaan door de gebruiker zelf.

Zorg er dus voor dat je te allen tijde een veilig wachtwoord gebruikt. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Fabel 5: CAPTCHA houdt mijn account veilig

Eigenlijk zijn CAPTCHA’s maar voor een ding echt geschikt en dat is gebruikers irriteren. Ook zijn de meeste uitvoeringen vaak zo slecht geïmplementeerd dat het alsnog mogelijk is voor hackers om een brute-force aanval uit te voeren.

Het zorgt er uiteindelijk alleen maar voor dat gebruikers geen zin meer hebben om in te loggen of een account te registreren. Denk dus 10x na voordat je ooit een CAPTCHA toevoegt aan jouw website.

Bonus: Hoe kies ik een veilig wachtwoord?

Wat is nu wel een goed en veilig wachtwoord? Een goed wachtwoord hoeft maar te voldoen aan een paar kleine eisen.

  1. Zorg ervoor dat je wachtwoord bestaat uit minstens 16 tekens
  2. Gebruik geen persoonlijke zaken in je wachtwoord zoals namen, geboortejaren of iets dergelijks
  3. Kies een gemakkelijk te onthouden wachtwoord.

Een voorbeeld van een goed wachtwoord zou bijvoorbeeld kunnen zijn: “Wormen?Houdenvanvliegen!”

Een prachtige serie van woorden die samen nergens op slaan, maar wel een gemakkelijk te onthouden zin vormen. Door gebruik te maken van Hoofdletters en leestekens is het vervolgens nog moeilijker dit wachtwoord te kraken.

Categoriën

Waar zoekt u naar?